Bekende vrouwen

Bekende vrouwen in topfuncties

Sporters hebben vaak iemand die al veel prijzen heeft behaald als voorbeeld, en ook muzikanten hebben vaak een persoon die hen inspireert. Een aantal Nederlandse vrouwen in de top van het bedrijfsleven en met name in de (Europese) politiek komen regelmatig in de media en dienen als voorbeeld voor de ambitieuze vrouw aan het begin van har carrière.

Machtige vrouwen

Er worden meerdere lijstjes bijgehouden met machtige vrouwen in Nederland. Het opinieblad Opzij stelde de afgelopen vier jaar een top 100 samen van invloedrijke dames in zowel de politiek als het bedrijfsleven. In 2012 stond op algemeen nummer één Renée Jones-Bos, secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reden voor de eerste plaats is dat Jones-Bos ‘bepalend is voor het aanzien van Nederland in het buitenland.’

6F4674C6F6CD18FC6B87EB44F50F8_h214_w330_m2_q90_cJavWIRSPNeelie Kroes

Misschien wel de bekendste vrouw van Nederlandse bodem bevindt zich in de Europese top en is door Opzij gekozen als machtigste vrouw in de politiek van 2012. Neelie Kroes is VVD-politicus en op dit moment Europees Commissaris en heeft de digitale agenda van Europa onder haar hoede. Tevens is zij een van de zeven vicevoorzitters van de Europese Commissie. Voor Kroes in de top van de Europese Unie aan de slag ging is zij in Nederland minister van Verkeer en Waterstaat geweest.

Annemarie van Gaal

Niet alleen in de politiek bevinden zich machtige en invloedrijke vrouwen, maar ook in het bedrijfsleven timmeren vrouwen aan de weg. Een inmiddels bekend gezicht is Annemarie van Gaal. Ze kreeg bekendheid door het televisieprogramma Dragons den en heeft onder andere uitgeverij AM Media opgericht. Daarnaast is ze ook financieel adviseur via haar eigen onderneming Van Gaal & Company.

Media

Nederlandse topvrouwen zijn niet minder in de media te vinden, en ook niet negatiever dan mannelijke collega’s. Toch zijn ze minder zichtbaar dan Nederlandse mannen in de top van bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat mannen twee keer zo vaak geciteerd worden in andere media en dat vrouwen vaker uitleg moeten geven over familieomstandigheden en persoonlijke zaken als opleiding en kwalificaties. Het gaat dan dus minder vaak over de zakelijke successen.

Een overzicht van de Top 100 invloedrijke vrouwen in Nederland van Opzij in zowel de politiek als in het bedrijfsleven.

Reacties zijn gesloten