Vrouwen In Beeld op NFF Conferentie: ‘Op hakken gezet en klein gemaakt’
Tekst: Mirjam Groen
Illustratie: Menah Wellen
Tijdens de NFF Conferentie op het Nederlands Film Festival vond een interactieve bijeenkomst plaats naar aanleiding van ons lopende onderzoek naar de werkomstandigheden en mogelijkheden voor professionele ontwikkeling van actrices in Nederland.
Het rapport, dat als titel ‘Op hakken gezet en klein gemaakt’ heeft en door de Universiteit Utrecht wordt uitgevoerd in opdracht van Vrouwen in Beeld, in samenwerking met ACT Acteursbelangen, is onderdeel van een groter onderzoekstraject van Vrouwen in Beeld met vijf verdiepende onderzoeken. Doel van dit traject is om samen met de diverse partners en professionals uit de sector verbanden tussen de onderzoeken te leggen en vervolgstappen te formuleren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we samen onze sector naar een veiliger en hoger niveau tillen?
Tijdens de interactieve bijeenkomst onder leiding van Winnie Roseval werd een aantal stellingen samen met het publiek en gastsprekers besproken, zoals ‘Maak meer ruimte om scripts, en daarmee gelaagde personages, volwaardig te ontwikkelen, met ruimte voor inbreng van actrices’ en ‘Maak voorafgaand aan de draaiperiode concrete afspraken en begrip voor fysieke en mentale behoeftes op de set’.
Dat het onderwerp enorm leeft bleek wel uit de levendige discussie die ontstond naar aanleiding van de stellingen. Op het podium zaten actrice Frieda Barnhard en producent Shenin Lebrun als hoofdsprekers, maar ook de aanwezige producenten, regisseurs, casting directors, agenten, schrijvers, omroepmedewerkers en acteurs mengden zich in het gesprek. Duidelijk werd dat het zoeken en aftasten is naar de juiste toon en balans. Dat dit gesprek vijf jaar geleden niet op deze manier gevoerd had kunnen worden, maar dat dit nu wel sectorbreed gebeurt, is in ieder geval enorm hoopgevend.
Vrouwen in Beeld en ACT Acteursbelangen gaan de komende periode inspiratiesessies organiseren met alle departementen om meer best practices te delen en verder te praten over hoe we samen onze sector naar een veiliger en hoger niveau kunnen tillen.
Geïnteresseerd en/of wil je op de hoogte worden gehouden? Stuur een mail naar info@vrouweninbeeld.nl.