Artikel PLOT Magazine: Vrouwen hebben nog veel te winnen in de filmsector

Mirjam Groen schreef voor PLOT magazine, het vakblad van het Netwerk Scenarioschrijvers, een artikel over de representatie en de positie van vrouwen. Zowel op het scherm als achter de schermen blijft de representatie en de positie van vrouwen achter bij die van mannen. Waarom is het probleem zo hardnekkig en waar ligt de oplossing? Voor het artikel interviewde ze Vrouwen in Beeld en Point of VieW.

De manier waarop vrouwelijke personages in beeld worden gebracht heeft bijna iets wetmatigs, zo laat de documentaire Brainwashed: Sex-Camera-Power (vertoond tijdens IDFA) overtuigend zien. De documentaire, gebaseerd op de lezing Sex and Power: The Visual Language of Oppression van de Amerikaanse filmmaker Nina Menkes (foto voorpagina), toont hoe alomtegenwoordig de male gaze is en welke clichés daarmee gepaard gaan – clichés die we zo normaal zijn gaan vinden dat we ze niet eens meer herkennen. Sterker nog, Menkes legt een verband tussen de objectificatie van vrouwen in cinema en seksueel geweld tegen vrouwen in de samenleving.

Esther Schmidt van Vrouwen in Beeld: “Die beeldvorming, vanuit het mannelijke perspectief, hebben we helemaal geïnternaliseerd. Vanuit het vrouwelijk perspectief schrijven, met gelaagde vrouwelijke karakters, wordt niet altijd als kwaliteit herkend door degenen die het moeten beoordelen. En er wordt nog steeds vanuit gegaan dat dit niet is wat het publiek wil, terwijl dat argument echt niet meer vol te houden is. Zolang die gatekeepers nog op de oude manier denken, vanuit dat wat altijd als ‘goed’ werd bestempeld, kom je natuurlijk geen stap verder.”

Corien van der Zwaag van Point of VieW: “Ik denk dat er best lang geteerd is op het idee dat we vroeger op een aantal vlakken voorloper waren, zoals homorechten en tolerantie. Toen hebben we bedacht dat we goed bezig waren en er daarna minder over nagedacht.”

Jacqueline Blom van Point of VieW: “Zeker in scripts zijn die clichés heel hardnekkig en problematisch. We denken allemaal dat we in een heel creatief vak zitten en oorspronkelijk zijn, maar we blijken ongelofelijk stereotype structuurtjes te volgen.”

Esther: “We zouden heel graag met scenaristen een onderzoek doen naar de ontwikkeling van andere karakters en verhalen. Ik ben heel benieuwd of scenaristen daar zelf nog ideeën over hebben, over hoe je dat kunt onderzoeken.”
Heb je ideeën voor het onderzoek naar de ontwikkeling van scenario’s dat Vrouwen in Beeld wil gaan doen? Stuur dan een mail naar: info@vrouweninbeeld.nl.

Lees het hele artikel
Home