Beeldbestormers in het Ketelhuis

Hoe hebben we van films geleerd om naar mannen en vrouwen te kijken? Op welke subtiele en onopzettelijke manieren gaat dat? En hoe werkt dat door in onze denkbeelden, maatschappelijke opvattingen en carrières?
Samen met het Ketelhuis en Point of View heeft Vrouwen in Beeld het programma Beeldbestormers samengesteld waar we elke eerste zondag van de maand de blik kantelen; met een film en een panelgesprek, gericht op iedereen die beelden maakt, ook interessant voor iedereen die beelden consumeert.

Programma 2024
7 januari 2024 : ‘Fuck de canon!’ – Over referentiekaders
4 februari 2024:  ‘Spiegeltje, spiegeltje’ – Over schoonheid
3 maart 2024: ‘Overschrijven’ – Over filmjournalistiek
7 april 2024: ‘Verknipte kijk’ – Over camera en montage
5 mei 2024: ‘Single White Females’ – Over het scenario
2 juni 2024: ‘Show me the money!’ – Over geld


ZONDAG 26 NOVEMBER – Beeldbestormers: Brainwashed

Om de tongen los te maken starten we op zondag 26 november 2023 om 15:30 met de documentaire Brainwashed the movie. Daarin laat regisseur Nina Menkes aan de hand van talloze filmfragmenten zien hoe normaal we het vinden dat vrouwen in films worden neergezet als lustobject zonder stem. Ze ontleedt de techniek daarachter, onder meer door  framing, camerabewegingen en belichting. Ook laat ze zien wat voor effect deze genormaliseerde beeldtaal heeft op ons denken over man-vrouw-verhoudingen.

Daarna gaan onder andere actrice Sinem Kavus en regisseur Michael Middelkoop in gesprek over hun ervaringen, en over wat er anders moet en kan.

Reserveer hier een ticket (kan ook met Cineville)!

Bekijk het programma BEELDBESTORMERS
Home