Female Gaze: Saskia Neville

Voor Eye Magazine maakt journalist en columnist Gina Miroula een reeks interviews met inspirerende vrouwelijke makers die vertellen over hun eigen werk aan de hand van een filmfragment van een andere vrouwelijke maker. In dit interview vertelt stuntvrouw Saskia Neville over haar vak.

Saskia is stuntvrouw (voor speelfilms, series en commercials) maar startte haar carrière tien jaar geleden als freerunner. Saskia koos Lara Croft: Tomb Raider (Simon West, 2001) met stuntwerk van Angelina Jolie als leidraad voor ons interview. Mede door haar vader – hij was turner – werd ze gestimuleerd om te sporten. Vanaf haar zesde volgde ze turnlessen, behaalde ze klim- en zeilbrevetten en zat ze op vechtsport. “Beweeglijk ben ik altijd geweest.”
In het jaar nadat ze werd uitgeloot voor de studie geneeskunde ging ze regelmatig surfen in Scheveningen. “Ze hadden de boulevard vernieuwd en op een dag was ik daar fanatiek bezig.” Een instructeur ontdekte haar en adviseerde Saskia om zich aan te melden bij de club Jump Freerun in Den Haag. “Voor mij was dit een levensveranderende opmerking.”

Hoe zie jij de huidige positie van vrouwen in de stuntwereld?
“Bij De Beukelaer ben ik de enige vrouw die coördineert. We hebben niet echt een opleiding, je moet zelf initiatief tonen. De helft van mijn collega’s is goed gespecialiseerd in het riggen. Ik moest mezelf echt bewijzen en laten zien dat ik een toevoeging kan zijn op dit gebied. Ik moest het stereotype doorprikken. Zo word ik bij aankomst op de filmset wel eens gevraagd: ‘Ben jij de productie-assistent of stagiaire?’ Mijn mannelijke collega’s worden daar niet op aangesproken. Wij hebben nooit eerder een vrouwelijke rigger gehad, dus als ‘blond vrouwtje’ pas ik niet in het plaatje.”

Om nog beter inzetbaar te zijn volgde Saskia een motorcursus. “Er was nog een ander meisje dat de lessen volgde. Ze droeg een bloemenrokje, en dacht ik automatisch: waarom wil jij motorrijden? De vooroordelen zitten in ons ingebakken. Dit was van mij een enorme denkfout.”

Wat voor stuntfilms ontbreken er voor jou nog in het Nederlandse filmlandschap?
“Een tijd geleden kwam er een aanvraag binnen voor Slag om de Schelde. Ik had nog even stille hoop, maar wist: in een historische film schieten vrouwen niet.” Toch heeft Saskia wel eens een wapen in handen gehad, namelijk bij haar allereerste stuntgevecht voor de televisieserie Smeris. “Hiervoor werd ik van de trap gegooid en ontwapend.” In de toekomst zou ze graag met een SWAT-team een huis binnenvallen. “En dan schieten met een AK-47. Dit genre komt niet vaak voor, althans: niet voor vrouwen op de Nederlandse filmbodem.”

Lees hier het hele interview
Home