Netwerkmeeting Gendergelijkheid en Diversiteit in Cannes

Tijdens de 76e editie van het Festival de Cannes zijn vertegenwoordigers samengebracht van Europese initiatieven omtrent gendergelijkheid en inclusiviteit in de audiovisuele industrie. Initiatiefnemers zijn de Creative Europe MEDIA-desken van Frankrijk en Luxemburg, in samenwerking met alle overige Creative Europe MEDIA Desken en het Franse Collectif 50/50. De meeting is bedoeld als een startschot om vaker bijeen te komen op de festivals en de krachten te bundelen.

Aanwezig waren o.a. Iris Zappe-Heller van het Oostenrijks Film Instituut en voorzitter van de werkgroep Gender & Inclusie van de EFAD’s, European Women’s Audiovisual Network, Women in Film, Television & Media Italia, Collectif 5050, Girls in Film Prague, Elles Font des Films, Mujeres nel Cinema. Vanuit Vrouwen in Beeld nemen Iris Lammertsma, voorzitter van het bestuur en Andrea Posthuma, adviseur MEDIA en mede-oprichter Vrouwen in Beeld, deel aan de meeting.

Gendergelijkheid & diversiteit is een belangrijk agendapunt van de Europese Commissie. Inmiddels zijn er wereldwijd vele organisaties en netwerken die zich actief inzetten voor een meer divers en gendergelijk audiovisueel landschap.
Alle organisaties strijden voor een gemeenschappelijk belang namelijk de arbeidsmarktpositie van vrouwen in de audiovisuele industrie te versterken en beter zichtbaar te maken. Er is echter in Europa nog veel versnippering op dit gebied en niet alle landen hebben eenzelfde startpositie of incentives als het gaat om de bevordering van een gendergelijk speelveld. Het doel van deze informele netwerkmeeting was kennis en ervaringen uitwisselen.

EFAD en Eurimages hebben informatie verzameld over de diversiteits- en inclusiemaatregelen die al zijn ontwikkeld in Europa. De focus van de mapping ligt op de huidige diversiteits- en inclusiemaatregelen in de audiovisuele sector. Wanneer een nieuwe maatregel wordt ontwikkeld en aangekondigd, wordt de mapping geüpdatet. Klik hier voor de mapping. En klik hier voor een overzicht van alle studies op het gebied van gendergelijkheid.

Iris Lammertsma: “Het was leerzaam, maar ook inspirerend en tegelijkertijd ontluisterend dat we in Nederland flink achterlopen in vergelijking tot veel andere landen qua (politiek) draagvlak en qua urgentie.”

 

Home