NFF Extended: Een veilige av-sector

Grensoverschrijdend gedrag is een van de meest urgente onderwerpen in de Nederlandse av-sector. Van pesterijen tot discriminatie, intimidatie en ongewenste toespelingen. Wat is de structuur die daaraan ten grondslag ligt en hoe gaan we die veranderen? Hoe pakken we dat probleem aan op kantoor, op de set en tijdens industriegelegenheden?

Op 30 november j.l. organiseerde het Nederlands Film Festival in samenwerking met Mores Online, FilmForward, Vrouwen in Beeld, producentenverenigingen NAPA en NCP, Eye Filmmuseum en DAFF  de bijeenkomst ‘NFF Extended – Een veilige av-sector’. Tijdens deze bijeenkomst werd de stap van praten naar handelen gezet, en lag de focus op de praktijk. Aan de hand van casussen werd besproken wat je als medewerker of zzp’er, instelling of beleidsmaker kan doen in het geval van grensoverschrijdend gedrag.

Voorzitter van het bestuur van Mores Online Janke Dekker vertelde over het doel en werkwijze van Mores Online en vertrouwenspersoon Freek Walther schetste hoe ongrijpbaar grensoverschrijdend gedrag kan zijn aan de hand van een aantal voorbeeldsituaties.
Moderator Isabel Sheridan ging in gesprek met Tati Vereecken-Suwarganda, managing director bij productiehuis HALAL, en Caspar Nieuwenhuis, directeur van HKU Theater over wat te doen als werkgever of onderwijsinstelling.
In een persoonlijke verhaal maakt actrice en trainer Fatma Genç duidelijk hoe schadelijk ervaringen met grensoverschrijdend gedrag kunnen zijn. Fatma hervond haar stem in haar onderzoek naar vrouwelijk leiderschap. Nu moedigt ze andere vrouwen aan om net als zij de weg van leiderschap te kiezen, en zo het voortouw te nemen in het creëren van een veiligere werkomgeving. Actrice en regisseur Isis Cabolet deelt in het aansluitende panelgesprek haar voorgeschiedenis, die veel met die van Fatma overlapt. Ook Cabolet wendt haar pijnlijke ervaringen aan om haar verhaal te doen: inmiddels werkt zij als regisseur. Ze benadrukt hoe ieders grenzen elders liggen. Wat de een prettige omgangsvormen vindt gaat voor de ander te ver. Daar moet meer respect voor komen.

Lees hier het hele verslag
Home