Langzame vooruitgang, maar nog steeds grote verschillen voor vrouwelijke professionals

Maart 2023

Vrouwen in Europese TV/SVOD-fictie: langzame vooruitgang, maar nog steeds grote verschillen voor vrouwelijke regisseurs, cinematografen en componisten.

Het nieuwe rapport: “Female audiovisual professionals in European TV fiction production – 2021 figures” van het European Audiovisual Observatory is gepubliceerd. Het rapport analyseert de samenstelling van sleutelposities in meer dan 50.000 TV/SVOD-fictiefilms en series geproduceerd tussen 2015 en 2021: regisseurs, schrijvers, producenten, cameramensen, componisten en hoofdrollen.

Het aandeel vrouwelijke professionals in Europese tv-fictie varieert van minder dan 10% (componisten, cinematografen) tot meer dan 40% (producenten, hoofdrollen). In 2021 werd 37% van de tv-fictie-afleveringen geschreven door vrouwelijke schrijvers, maar slechts 22% geregisseerd door vrouwelijke regisseurs.

Het lage aandeel vrouwen in deze sleutelrollen is volgens het rapport het gevolg van meerdere factoren: er zijn minder vrouwelijke regisseurs actief in tv-productie, ze werken minder vaak dan mannelijke regisseurs, en maken vaker deel uit van een team van regisseurs. Bovendien worden de teams vaker door mannen aangestuurd.

Lees de hele publicatie
Home