Women strongly underrepresented in European TV fiction

In het nieuwe rapport: “Female audiovisual professionals in European TV fiction production – 2020 figures” wordt de samenstelling geanalyseerd van sleutelposities in meer dan 37 000 Europses tv-films en afleveringen van tv-series geproduceerd tussen 2015 en 2020: regisseurs, schrijvers, producenten, regisseurs van fotografie, componisten en hoofdrollen.
Het aandeel vrouwelijke professionals in de Europese productie van tv-fictie varieert van minder dan 10% (componisten, regisseurs van fotografie) tot meer dan 40% (producenten, hoofdrollen). 36% van de afleveringen van tv-fictie is geschreven door vrouwelijke schrijvers, maar slechts 17% is geregisseerd door vrouwelijke regisseurs.
Het lage aandeel vrouwen is het gevolg van een veelvoud van factoren: voor regisseurs is het lage aandeel vrouwen doorgaans het gevolg van minder vrouwen die actief zijn in de tv-productie, die minder vaak werken dan mannen en vaker dan mannen in een regisseursteam zitten dan de enige maker van het werk zijn. Bovendien worden teams vaker door mannen gedreven.

Lees hier het rapport
Home