Beeldbestormers “Fuck de canon” – kantel je blik op filmgeschiedenis

Zondagmiddag 7 april om 15.30 uur vindt een nieuwe editie van Beeldbestormers plaats in het Ketelhuis in Amsterdam: Fuck de canon! – kantel je blik op de filmgeschiedenis.

Zondagmiddag 7 april 2024
Tijd:  15:30u
Locatie:  Ketelhuis, Amsterdam.

Wie bepaalt eigenlijk welke films bewaard blijven en tot ‘klassieke meesterwerken’ worden uitgeroepen? Wat is het belang van een filmcanon en welke systemen en problemen schuilen er achter het samenstellen van een canon? Kunnen we het concept herdefiniëren en nadenken over een andere vorm, of meerdere vormen? En er voor zorgen dat onze (Nederlandse) filmgeschiedenis een caleidoscoop aan makers en films bevat, en niet voornamelijk werk van witte, mannelijke makers?

De sessie wordt ingeleid door Maryn Wilkinson, universitair docent Media en Cultuur aan de UvA, gespecialiseerd in genderrepresentatie in film.
Daarna vertonen we een deel van Women Make Film (2022), een epische roadtrip door de filmgeschiedenis bekeken aan de hand van het werk van grootse vrouwelijke filmmakers, en de iconische korte film The Cabage Fairy (1896) van een van de eerste vrouwelijke filmmakers in de geschiedenis; Alice Guy Blaché.
Na de vertoningen praten we met Maryn Wilkinson en Fleur Speet, mede-oprichter van het schrijverscollectief Fixdit dat streeft naar meer diversiteit in de literaire wereld, onder andere in de literaire canon.

Kantel je blik op de filmgeschiedenis!

Beeldbestormers

Beeldbestormers is een samenwerking tussen Vrouwen in Beeld, het Ketelhuis en Point of View.
Met dit programma duiken we in diverse thema’s rondom vrouwen in film dat we verder uitdiepen. We vertonen films en organiseren nagesprekken om zo ingesleten mechanismen te bevragen, de blik te kantelen en te bespreken hoe het anders kan. Hoe hebben we van films geleerd om naar vrouwen te kijken? Op welke subtiele en (on)opzettelijke manieren gaat dat? En hoe werkt dat door in onze denkbeelden, maatschappelijke opvattingen en carrières? En vooral: hoe kan het anders?

Deze reeks is toegankelijk met een Cinevillepas!
Home